Συνέντευξη με τους Dope Flood

Αυγούστου 27, 2012


Οι Dope Flood, μια stoner rock μπάντα από τη Λάρισα, αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες unsigned ελληνικές περιπτώσεις, που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό. Για το συγκρότημα είχα αναφερθεί και παλαιότερα εδώ. Συνάντησα τα 3/4 της μπάντας στην Λάρισα, με θερμοκρασίες να κάνουν το σκηνικό να θυμίζει περισσότερο Sky Valley, όπως το αποκαλούν οι ίδιοι, για μια χαλαρή συζήτηση, χωρίς σοβαροφάνεια και ταμπού(αφού μου εξομολογήθηκαν και τις πιο ένοχες απολαύσεις τους), αποδεικνύοντας όμως, πόσο σοβαρά παίρνουν αυτό που κάνουν.

POEt'S SOUND: Παιδιά, θα ήθελα μια μικρή παρουσίαση της μπάντας.
Είμαστε οι Dope Flood, μια μπάντα από την Λάρισα, και σχηματιστήκαμε το 2010. Αποτελούμαστε από τον Μανώλη - φωνητικά, τον Χρήστο - κιθάρα, τον Αστέριο - μπάσο και τον Βασίλη - τύμπανα. Η μουσική μας είναι μια μείξη στοιχείων από διάφορες heavy rock μπάντες όπως, οι Kyuss, Alice In Chains και οι Pantera. Έχουμε κάνει live σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ενώ έχουμε κυκλοφορήσει και ένα ΕΡ με τίτλο "A Planet On Four Legs..."

PS: Πώς προέκυψε το όνομα;
Χρήστος: Ψάχνοντας για όνομα με τον κλασσικό τρόπο, μέσω ίντερνετ δηλαδή, έπεσα σε μια παλιά αμερικάνικη εφημερίδα, του χίλια οχτακόσια κάτι, από το San Francisco, η οποία είχε τίτλο στο πρωτοσέλιδο "Dope flood hit the streets". Ο τίτλος αναφερόταν σε κάποιον που είχε χασισοφυτίες σε μια βουνοπλαγιά της πόλης, και λόγω μιας καταιγίδας παρασύρθηκε όλη η σοδειά στην πόλη.

PS: Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία που ακολουθείτε όταν γράφετε μουσική;
Χ.: Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Γράφουμε και οι τέσσερις μουσική, οπότε φέρνει κάποιος μια ιδέα, η οποία μπορεί να είναι ένα κιθαριστικό ριφ, μια μπασογραμμή ή ένα drumtrack και καθόμαστε όλοι να το επεξεργαστούμε σαν μπάντα. Αλλά, μπορεί να έρθει π.χ. ο Βασίλης και να φέρει ένα ολοκληρωμένο κομμάτι, με μουσική και στίχους, και εφόσον μας αρέσει το κρατάμε.
Αστέριος: Υπάρχει το brainstorming. Παρουσιάζει ο καθένας ό,τι θέλει και το δουλεύουμε ομαδικά.

PS: Ποια είναι τα ερεθίσματά σας και από που εμπνέεστε για την μουσική και τους στίχους;
Α: Το καλύτερο σχολείο είναι το πεζοδρόμιο...
Βασίλης: Προσπαθούμε να βγάλουμε ότι έχουμε στο μυαλό μας, τη δεδομένη χρονική στιγμή, μέσα στη μουσική. Για τους στίχους υπεύθυνος είναι ο Μανώλης.
Χ.: Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι προσποιητό. Μπορεί να κάτσουμε να βγάλουμε 100 ριφ και όλα είναι ανούσια, και μια βόλτα έξω ή μια καλή πρόβα να γίνει η αφορμή να προκύψει κάτι.

PS: Από το ΕΡ "Planet On Four Legs" είναι εμφανείς οι stoner rock/ grunge επιρροές. Ποια είναι τα ακούσματα σας;
Χ.: Ο καθένας έχει ρευστά ακούσματα. Προσωπικά ακούω stoner/ metal συγκροτήματα όπως Kyuss, Anthrax, Megadeth μέχρι... Nickelback(ακολουθεί κράξιμο από Βασίλη, Αστέριο...γέλια), αλλά και blues μπάντες, britpop και new wave γκρουπ όπως οι Human League. Ο Μανώλης ακούει περισσότερο grunge, με αδυναμία σε Pearl Jam, Alice In Chains και Nirvana.
Α.: Μπορεί να ξεκινήσω μια μέρα ακούγοντας Pantera και Metallica και να καταλήξω το βράδυ σε... LePa! Τελευταία όμως, ακούω αρκετές σύγχρονες death μπάντες όπως οι Gojira και οι Lamb Of God.
B.: Kyuss, Kyuss, Kyuss και ότι έχουν κάνει οι Homme και Garcia. Επίσης αρκετά από τα ακούσματα μου προέρχονται και από black metal χώρο, με κυριότερες μπάντες, αυτές των Ulver, Darkthrone και Mayhem.

PS: Πέρα από τα κομμάτια του ΕΡ στο τελευταίο σας live στην Λάρισα άκουσα και κάποιες νέες συνθέσεις. Σκοπεύετε να τις ηχογραφήσετε;
Χ.: Η επιθυμία υπάρχει, όμως υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες. Λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ των μελών του γκρουπ -εγώ είμαι στο Γιορκ, ο Βασίλης στο Βερολίνο, ο Αστέριος Αλεξανδρούπολη και ο Μανώλης Ηράκλειο- θέλουμε να βρούμε αρκετό διαθέσιμο χρόνο, ώστε να μπούμε στο στούντιο να ηχογραφήσουμε τα κομμάτια αυτά για ένα δίσκο, αλλά να μπορέσουμε στον χρόνο αυτό να τον υποστηρίξουμε και να τον προωθήσουμε με ζωντανές εμφανίσεις.
Α.: Εκεί υπεισέρχεται και το οικονομικό. Θέλουμε, όταν θα έρθει η στιγμή για να το πραγματοποιήσουμε, να έχουμε συγκεντρώσει και το ανάλογο ποσό, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όπως επιθυμούμε.

PS: Θεωρείτε ότι υπάρχει σκηνή στην Λάρισα και πόσο εύκολο είναι να κλείσετε ζωντανές εμφανίσεις εδώ;
Χ.: Οι μπάντες φτιάχνουν μια σκηνή και μπάντες υπάρχουν. Όσο για τα live, είναι αρκετά εύκολο από την στιγμή που υπάρχει ένας συναυλιακός χώρος σαν το Stage. Οι υπεύθυνοι, πέρα από καλοί επαγγελματίες, έχουν και μεγάλη διάθεση να βοηθήσουν τα νέα συγκροτήματα. Αν δεν υπήρχε αυτό, πάλι θα βρίσκονταν κάποιες ευκαιρίες, αλλά πάλι εκεί μπαίνει στη μέση το οικονομικό.

PS: Ιδανικά σε ποια μπάντα θα θέλατε να κάνετε support;
Χ.: Metallica
B.: Kyuss
A.: Αν και δεν θα ταιριάζαμε πολύ, στους Tool.

PS: Πιστεύετε ότι ο μουσικός δρόμος που έχετε ακολουθήσει μπορεί να βρει ανταπόκριση στο ελληνικό κοινό και πόσο σας ενδιαφέρει αυτό;
Β.: Είναι ο νότος, αν δεν βρει ανταπόκριση εδώ που θα βρει στη Νορβηγία;
Α.: Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη άνθηση, όχι μόνο του stoner, αλλά και άλλων παρακλαδιών, με μπάντες όπως οι Planet Of Zeus, Nightstalker, Bliss και άλλοι, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Χ.: Έχοντας ζήσει στο Sky Valley της Λάρισας νιώθεις μια επαφή με την Καλιφόρνια. Στην μουσική όμως, δεν υπάρχουν σύνορα. Μέσω του ίντερνετ μια μπάντα μπορεί να ακουστεί μέχρι τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου.

PS: Πόσο σας έχουν βοηθήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πόσο αντιπροσωπευτικές είναι οι αντιδράσεις που λαμβάνετε;
Χ.: Κάθε κριτική θετική ή αρνητική είναι δεκτή. Καλό είναι να εστιάζεις στις χειρότερες για να γίνεσαι καλύτερος. Αν αφήσεις να σε επηρεάσουν οι καλές, παραμονεύει ο κίνδυνος να μείνεις στάσιμος, επαναλαμβάνοντας τα όποια λάθη μπορεί να κάνεις. Η μουσική δεν είναι ευθεία γραμμή, υπάρχει το αριστερά και δεξιά και επιθυμητό είναι να μπορείς να ελίσσεσαι. Τα μέσα αυτά αποτελούν πλέον σημαντικό παράγοντα προώθησης ενός γκρουπ, μιας και την τελευταία πρέπει να την κάνεις μόνος σου. Είναι λίγες οι μπάντες που μπορούν να το κάνουν μόνο για τα λεφτά, γιατί απλούστατα λεφτά δεν υπάρχουν.
Β.: Γενικά όταν βλέπουμε μια αρνητική κριτική, προσπαθούμε να βρούμε ελαττώματα... σε αυτόν που την έγραψε και να του τα "χώσουμε" (γέλια).

PS: Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα - μακροπρόθεσμα σχέδια σας;
Χ.: Βρισκόμαστε σε διαδικασία εγγραφής νέων κομματιών και ελπίζω στο μέλλον να ηχογραφήσουμε ένα δίσκο. Βασικά δεν σταματάμε ποτέ να γράφουμε μουσική, είτε βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος, είτε σε απόσταση.
Α.: Στη μουσική δεν υπάρχει το αναγκαστικό...
Χ.: Όσο είμαστε κοντά προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο παραγωγικοί γίνεται. Αλλά, χωρίς να μπαίνει το "πρέπει" παρά μόνο το "θέλω". Στοχεύουμε να κάνουμε και άλλα live, ώστε να περάσει καλά ο κόσμος που έρχεται να μας δει, αλλά και εμείς οι ίδιοι.

PS: Ποιο είναι το αγαπημένο σας μότο;
Χ.: Μια φορά ζεις, γλέντα το!
Β.: Πάμε ρε Dope Flood
A.: Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουν ποτέ (γέλια)

PS: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι τελευταίο;
Χ.: Είμαστε ευγνώμονες για τις καταστάσεις που μας έφεραν εδώ, από το ξεκίνημα της μπάντας, μαζί με όποιες θετικές ή αρνητικές εμπειρίες ακολούθησαν.
Β.: Κατερινιώ γιατί με άφησες;;;

Βρείτε τους Dope Flood στο:
Myspace
ReverbNation
Facebook

You Might Also Like

1 Comments