Album Review: Vaniish - Memory Work (Metropolis Records)

Ιουνίου 29, 2014


Ο Keven Tecon υπήρξε ο τραγουδιστής και ηγέτης των Veil Veil Vanish με τους οποίους κυκλοφόρησε το 2010, έναν από τις πιο αξιόλογους δίσκους της χρονιάς, το post-punk-ικό "Change In The Neon Light". Αυτή ήταν και η μοναδική ολοκληρωμένη κυκλοφορία της μπάντας πριν ο ίδιος προσχωρήσει στους The Soft Moon και πιο πρόσφατα στους Wax Idols, με τους οποίους παρουσίασε πέρσι το πολύ καλό "Discipline And Desire". Το νέο σχήμα του Tecon με όνομα Vaniish, που αποτελείται από την μπασίστρια Amy Rosenoff, επίσης μέλος των Veil Veil Vanish και αργότερα των Wax Idols, αλλά και τους Adam Beck (πλήκτρα/ κιθάρα) και Nick Ott (ντραμς), έκανε διαθέσιμο στις αρχές του μήνα το ντεμπούτο του, με τίτλο "Memory Work" με παραγωγό τον Monte Vallier (γνωστό από τις συνεργασίες του με The Soft Moon και Weekend), από την Metropolis Records. 
Οι Vaniish είναι η συνέχεια των Veil Veil Vanish, τόσο νοητά όσο και ηχητικά, με σαφείς όμως επιρροές από τα γκρουπ που συνεργάστηκε ο Tecon στη συνέχεια. Εξαιτίας ίσως και της συμμετοχής του στους The Soft Moon το ηλεκτρονικό στοιχείο είναι αρκετά ενισχυμένο στον καθαρά post-punk/ darkwave χαρακτήρα του "Change In The Neon Light". Παρόλο που κινούνται αυστηρά μέσα στα συγκεκριμένα όρια, το εμφανές μη-επιτηδευμένο αποτέλεσμα είναι από τα καλύτερα στο συγκεκριμένο ύφος. 
Εκεί που το άλμπουμ των Veil  είχε ένα "Anthem For A Doomed Youth" που έκανε μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, το "Memory Work" στηρίζεται σε μια ραχοκοκαλιά κομματιών για να χτίσει το μαύρο τοπίο του. Στο "Kaleidoscoped" εντοπίζεται το κομμάτι που πλησιάζει περισσότερο σε single, ενώ στο ομώνυμο του δίσκου και στο "Search Αnd Replace" είναι πιο έντονα τα στοιχεία από το σχήμα του Vasquez. Το άμεσο "Merge" αποτελεί άλλη κολλητική στιγμή από αυτές που έχει στο τσεπάκι του ο Tecon, τα "Succession" και "Observatory Time" Joy Division-ίζουν ενώ το κορυφαίο της συγκεκριμένης δουλειάς "Cold Fascination" δεν κρύβει τις Cure αναφορές, των πιο goth ημερών τους, πριν έρθει το κλείσιμο με το αιθέρια shoegaze-ικό "La foi au fil de l'eau" τραγουδισμένο στα Γαλλικά. Οι αναζητητές της πρωτοτυπίας ας ψάξουν αλλού, μιας και εδώ έχουμε μια μπάντα που είναι περήφανη για τις επιρροές-εμμονές της, φαίνεται πόσο το γουστάρει και είναι εξαιρετικό όταν μπορεί να το περάσει αυτό στον ακροατή. 

Βαθμολογία: 8 / 10

You Might Also Like

0 Comments