Album Review: Peter Murphy - Lion (Nettwerk)

Ιουλίου 17, 2014


Μετά από δυο άλμπουμ στα 00s τα οποία έλαβαν ανάμεικτη αποδοχή και επτά χρόνια απουσίας στη συνέχεια (λόγω και της επανένωσης των Bauhaus), ο Peter Murphy επέστρεψε δισκογραφικά με τον πιο δυναμικό τρόπο, με το απίστευτο "Ninth" που κυκλοφόρησε το 2011. Ο πρώην τραγουδιστής των Bauhaus παραμένει σε φανταστική φόρμα τρία χρόνια μετά, και το επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο, τον δέκατο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο συνεργάζεται με τον Martin "Youth" Glover των Killing Joke. Το "Lion" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κατά το ήμισυ ως συνέχεια του "Ninth" και κατά το άλλο σαν το σύνολο των διάφορων μουσικών πτυχών του Murphy, που πάντα υπήρχαν στη δισκογραφική του διαδρομή. 
Η αρχή του άλμπουμ γίνεται με το πολύ έντονο "Hang Up", ένα κομμάτι industrial λογικής που επέλεξε να κυκλοφορήσει και ως προπομπός του "Lion" στη φετινή Record Store Day, με την κορύφωση να έρχεται ιδανικά λίγο πριν το τέλος του. Η goth κομματάρα "I Am My Own Name" πέρα από το ότι αποτελεί την κορυφαία στιγμή της νέας του δουλειάς και μια από τις κορυφαίες συνολικά της χρονιάς που διανύουμε, είναι και ένα από τα καλύτερα τραγούδια της προσωπικής του καριέρας. Αντίστοιχα από τα πιο δυνατά κομμάτια του άλμπουμ, το gothic rock του "Holy Clown" και το εντυπωσιακό στήσιμο του "Eliza" θα μπορούσαν να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος οποιασδήποτε dark playlist. Στον αντίποδα η νοσταλγία που βγάζει το ατμοσφαιρικό "The Ghost of Shokan Lake" φέρνει στο μυαλό τους Bauhaus, ενώ το "Loctaine" είναι το φετινό "Never Fall Out". To glam/ Bowie στοιχείο, που ούτως η άλλως το συναντάμε συχνά στη πορεία του Murphy, είναι για άλλη μια φορά παρών, με πιο χαρακτηριστικό κομμάτι το "Low Tar Stars". To mid-tempo "Compression" είναι απλά μαγικό, βασιζόμενο σε μια τόσο απλή αλλά και τόσο κολλητική μελωδία. 
Συνολικά το "Lion" είναι άλλη μια καταπληκτική δουλειά από μεριάς Peter Murphy με μεγάλη ηχητική ποικιλία, που αν και βρίσκεται μισό βήμα πίσω από το ένατο, πρόκειται για ένα από τα κορυφαία άλμπουμ του και εννοείται ένα από τα καλύτερα του 2014 έως τώρα.

Βαθμολογία: 8,5 / 10

You Might Also Like

0 Comments