Album Review: Viet Cong - Viet Cong (Jagjaguwar)

Μαρτίου 05, 2015


Μπορεί οι Viet Cong να έχουν συζητηθεί όσο λίγα συγκροτήματα τους πρώτους μήνες του 2015, αλλά κατάφεραν να συγκεντρώσουν ιδιαίτερα θετικά σχόλια από την πρώτη κυκλοφορία τους στην Mexican Summer, το "Cassette" - ένα από τα καλύτερα EP του 2014. Φυσικά, οι Καναδοί μόνο νέοι δεν είναι στο χώρο, μιας και ουσιαστικά αποτελούν την φυσική συνέχεια του κλειστοφοβικού σχήματος των Women που είχαν κυκλοφορήσει δυο άλμπουμ από την Jagjaguwar, εταιρία που επέλεξαν και για το ντεμπούτο των Viet Cong, πριν διαλυθούν το 2012 (μετά τον θάνατο του κιθαρίστα Christopher Reimer). Όπως είναι φυσιολογικό, κουβαλάνε το ηχητικό στίγμα της προηγούμενης μπάντας ως ένα βαθμό, αλλά παράλληλα το "Viet Cong" καταφέρνει να ακούγεται σαν μια εντελώς ξεχωριστή οντότητα. Post-punk, noise rock και art-punk είναι τα βασικά, πιο εύκολα αναγνωρίσιμα, υλικά της πρώτης ολοκληρωμένης δουλειάς του σχήματος από το Calgary, αλλά περισσότερο λειτουργούν σαν αντιπροσωπευτικές ταμπέλες, μιας και με κάθε ακρόαση αποκαλύπτει κανείς περισσότερες αναφορές. 
Το εναρκτήριο "Newspaper Spoons" λειτουργεί σαν μια γνώριμη θορυβώδη εισαγωγή, με το "Pointless Experience" που ακολουθεί να κινείται σε πιο κλασσικά 80s post-punk νερά. Στο "March of Progress" το γκρουπ φανερώνει μια αρκετά πειραματική διάθεση (όπως και στο κλείσιμο του "Death"), μπλέκοντας από βιομηχανικούς ήχους μέχρι ψυχεδελικές μελωδίες για τα πρώτα πέντε σχεδόν λεπτά του κομματιού, πριν έρθει το ιδιαίτερο ρυθμικό ξέσπασμα του τελευταίου λεπτού. Μαζί με το προαναφερθέν κομμάτι, από το ντεμπούτο των Καναδών θα ξεχώριζα κυρίως το synth κατά βάση darkwave του "Silhouettes", όπως και το "Continental Shelf" με τον απίστευτα κολλητικό ρυθμό, που δεν το βαριέμαι όσες φορές και να το ακούσω στο repeat. 
Συχνά βρίσκομαι σε συζητήσεις που αφορούν κατά πόσο ακούμε πράγματα που να αξίζουν χωρίς να αναμασούν τα ίδια και τα ίδια. Μπορεί εδώ οι Gang of Four, Sonic Youth, Joy Division και οι Public Image Ltd, ή ακόμα και οι Interpol (κυρίως στα φωνητικά), να είναι μερικές από τις μπάντες που χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς, αλλά γενικά θεωρώ ότι το θέμα είναι πως θα καταφέρει κάθε συγκρότημα να εξωτερικεύσει τις επιρροές του και αν έχει να παρουσιάσει κάποια φρέσκια οπτική ή νέες ιδέες. Οι Viet Cong το καταφέρνουν αυτό σε μεγάλο βαθμό, ξεφεύγοντας από το "θολό" τοπίο των Women, προσφέροντας ένα πιο άμεσο αποτέλεσμα με μερικές εξαιρετικές στιγμές.

Βαθμολογία: 7,5 / 10

You Might Also Like

0 Comments