Album Review: Editors - In Dream (Play It Again Sam)

Νοεμβρίου 27, 2015


Αναμφίβολα η πέμπτη δισκογραφική δουλειά των Editors ήταν μια από τις πιο αναμενόμενες για δυο λόγους κυρίως. Πρώτον το σχήμα έχει δημιουργήσει έναν μεγάλο αλλά και φανατικό πυρήνα φίλων και δεύτερον υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα επανέλθει o Tom Smith και η παρέα του μετά από το "The Weight Of Your Love", ένα άλμπουμ που στην καλύτερη δίχασε τους οπαδούς τους. Προσωπικά με απογοήτευσε υπερβολικά, μιας και όλα εκείνα τα στοιχεία που τους έκαναν να ξεχωρίζουν από το 2005 και το "The Back Room" και για τα επόμενα δυο άλμπουμ έδειχναν να έχουν εξαλειφθεί, παρουσιάζοντας το συγκρότημα σε κρίση μουσικής ταυτότητας μετά τη φυγή του κιθαρίστα Chris Urbanowicz. Οπότε πριν ακούσω το "In Dream" προσπάθησα να αντιμετωπίσω το αποτέλεσμα σαν να προέρχεται από μια διαφορετική μπάντα.
Oι Editors του "In Dream" προσπαθούν να διαγράψουν μια νέα μουσική πορεία και η αλήθεια είναι ότι το καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία. Στόχος τους, όπως είχαν δηλώσει οι ίδιοι, ήταν το άλμπουμ να είναι πιο πειραματικό και ταυτόχρονα πιο ποπ και πέφτουν μέσα και στα δυο. Σημαντικό ρόλο στο νέο ήχο μπορεί να έπαιξε ότι για πρώτη φορά ανέλαβαν οι ίδιοι την παραγωγή του δίσκου. Η αρχή στο "In Dream" γίνεται με το "No Harm", ένα πολύ όμορφο μουσικά κομμάτι που το μόνο που το χαλάει είναι τα φαλσέτο φωνητικά του Smith, ένα στοιχείο που δυστυχώς έμεινε από το "The Weight Of Your Love" (ελπίζω να βρεθεί κάποιος να του πει ότι δεν μπορεί και δεν του ταιριάζουν καθόλου). Το "Ocean Of Night" είναι μια από τις ποπ στιγμές του δίσκου και από εκείνα τα κομμάτια που σου καρφώνονται πολύ εύκολα στο μυαλό, ενώ θα μπορούσα να το φανταστώ στο soundtrack κάποιας ρομαντικής-κομεντί τύπου "Going The Distance". To "Forgiveness" ξεχωρίζει και φέρνει συνθετικά στο μυαλό λίγο τις πρώτες μέρες του γκρουπ. Μιας και μίλησα πριν για soundtrack, το "Salvation" με τη δραματική κλιμάκωση και το δυναμικό ρεφρέν θα μου ταίριαζε στο "The Million Dollar Hotel" δίπλα σε ένα "The Ground Beneath Her Feet" (τι απίστευτο κομμάτι). Το "Life Is A Fear" αποτελεί το φετινό τους "Papillon" και είναι ένα τραγούδι που σίγουρα θα ακουστεί αρκετά. Οι Editors στο άλμπουμ αυτό παρουσιάζουν και το πρώτο ντουέτο της δισκογραφίας τους. Αυτό έρχεται στο κομμάτι "The Law" με την Rachel Goswell των Slowdive, με το αποτέλεσμα να είναι απλά μαγικό. Την Bronski Beat προσπάθειά τους στο "Our Love" θα την αφήσω ασχολίαστη, με τα ψηλά φωνητικά να αποτελειώνουν απλά το κομμάτι. Μετά από το απλά ευχάριστο "All the Kings", και το όχι και τόσο ευχάριστο "At All Cost", έρχεται το κλείσιμο με το εξαιρετικό "Marching Orders" που υλοποιεί πλήρως τον στόχο τους, είναι πειραματικό και ποπ παρέχοντας την μεγαλύτερη σύνδεση με το τρίτο άλμπουμ τους "In This Light And On This Evening".
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στον επιπρόσθετο δίσκο της ειδικής έκδοσης του "In Dream", που προσφέρει άλλο ένα πετυχημένο ντουέτο με την Rachel Goswell αλλά και τέσσερις διαφορετικές εκδοχές κομματιών του άλμπουμ που σε περιπτώσεις όπως το "No Harm" είναι καλύτερες από αυτές που απαρτίζουν την επίσημη κυκλοφορία. Συνολικά πάντως οι Editors εδώ καταφέρνουν να περάσουν τις παγίδες που κρύβει το νέο μουσικό τους ύφος, παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό αλλά δικό τους. Για αυτό το λόγο δεν θα μπορούσα να έχω στο μυαλό τις τρεις πρώτες κυκλοφορίες τους όταν βαθμολογούσα το "In Dream", οπότε...

Βαθμολογία: 8 / 10

You Might Also Like

0 Comments