Τα καλύτερα άλμπουμ του 2016 No.31 - 40

Ιανουαρίου 30, 2017


Το γεγονός είναι ότι φέτος είχαμε τις πιο υψηλές πωλήσεις δίσκων σε βινύλιο της τελευταίας 25ετίας. Στο αποτέλεσμα αυτό βοήθησε τα μέγιστα το δισκογραφικό κύκνειο άσμα του David Bowie. Αν όμως κάποιος κοιτάξει την υπόλοιπη λίστα με τα κορυφαία σε πωλήσεις άλμπουμ, θα διαπιστώσει ότι με εξαίρεση τη φετινή δουλειά των Radiohead, όλα είναι παλιές ή και πολύ παλιές κυκλοφορίες. Αυτό ενισχύει την άποψη όσων πιστεύουν ότι το βινύλιο είναι μόδα, μιας και οι αγοραστές των παραπάνω μπορεί να έχουν τους δίσκους και σε άλλη μορφή. Ακόμα όμως και αν πρόκειται για μια μόδα που θα περάσει, αποκλείεται σε κάποιους να μην μείνει αυτό το καλό κουσούρι και αυτό μόνο θετικό είναι. Επίσης όσο και να κατηγορούν κάποιοι την ψηφιακή διάθεση μουσικής, και δεν λέω ότι δεν έχει τα αρνητικά της, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι έδωσε ακόμα μεγαλύτερο έναυσμα σε νέες μπάντες να παρουσιάσουν τις δουλειές πιο άμεσα και με μεγαλύτερο κέρδος. Άλλωστε το σημαντικό είναι να απολαμβάνει κανείς τη μουσική ανεξάρτητα από το μέσο, γιαυτό και το cd δεν θα πεθάνει, η κασέτα επέστρεψε, το βινύλιο γνωρίζει εποχές δόξας και οι ψηφιακές πωλήσεις αυξάνονται.


No.40 Confrontational - Kingdom Of Night (Self-released): Το soundtrack της σειράς Stranger Things από τους Survive, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο ρετρό 80s synth ήχος είναι ακόμα εδώ. Η πιο ενδιαφέρουσα δουλειά που άκουσα στο είδος φέτος, ήρθε από τους Ιταλούς Confrontational που θα συντρόφευαν ιδανικά τις ταινίες του John Carpenter. Μάλιστα ο γιος του Carpenter, Cody, συμμετέχει στο κομμάτι "Crimson Curtains".
Ακούστε: "In The Line Of Fire", "Crimson Curtains"

No.39 Motorama - Dialogues (Talitres): Μετά το εξαιρετικό "Poverty" του 2015 οι Motorama επέστρεψαν πέρσι με νέο δίσκο. Το "Dialogues" αποτελείται από δέκα πολύ όμορφα post-punk κομμάτια στο γνωστό και αγαπημένο ύφος της μπάντας, που ακούγονται όμως σαν η δεύτερη πλευρά του "Poverty" ή ότι δεν χώρεσε στο τελευταίο.
Ακούστε: "Tell Me", "By Your Side"

No.38 Suede - Night Thoughts (Warner): Εκεί που το "Bloodspots" του 2013 είχε τρία-τέσσερα κομμάτια που ξεχώρισα, το "Night Thoughts" παρέχει μια σαφώς πιο ισορροπημένη πρόταση (χωρίς ίσως αυτά τα peaks) που αποτελεί όμως άλλο ένα αξιόλογο δισκογραφικό λιθαράκι στην πλούσια πορεία των Suede. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το album review εδώ. Το συγκρότημα βρέθηκε πέρσι στη χώρα μας, για μια εμφάνιση στα πλαίσια του Rockwave Festival.
Ακούστε: "Outsiders", "Like Kids"


No.37 The Kills - Ash & Ice (Domino): Οι Alison Mosshart και Jamie Hince πάντα κυκλοφορούν αξιόλογες δουλειές και το ίδιο έκαναν και με το πέμπτο τους άλμπουμ. Το "Ash & Ice" όμως φανερώνει μεγαλύτερη ποικιλία και ίσως τα πιο εθιστικά κομμάτια που έχουν παρουσιάσει οι The Kills μέχρι σήμερα.
Ακούστε: "Doing It To Death", "Siberian Nights"

No.36 Preoccupations - Preoccupations (Jagjaguwar): Οι Preoccupations να φανερώνουν μια αξιοθαύμαστη συνθετική σταθερότητα, με τον πρώτο τους δίσκο να αποτελεί απλά τη συνέχεια του πολύ καλού ντεμπούτο τους ως Viet Cong. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την άποψή μου για το "Preoccupations" εδώ.
Ακούστε: "Anxiety", "Degraded"

No.35 The Cult Of Dom Keller - Goodbye To The Light (Fuzz Club Records): Μόνο τυχαίο δεν είναι που οι The Cult Of Dom Keller κυκλοφόρησαν τη καλύτερη δουλειά τους στην εξαιρετική Fuzz Club Records. To "Goodbye To The Light" περιέχει μερικά από τα καλύτερα κομμάτια σκοτεινής ψυχεδέλειας που θα ακούσετε τη χρονιά που μας πέρασε.

No.34 Desert Mountain Tribe - Either That Or The Moon (Membran): Μπορεί τα σχήματα που έρχονται στο μυαλό ακούγοντας τους Desert Mountain Tribe να είναι οι The Black Angels και οι Dead Skeletons, αλλά έχουν πολύ πιο πλούσια στοιχεία πέρα από το κλασσικό psych περιτύλιγμα. Στα πολύ θετικά και τα εξαιρετικά φωνητικά του Jonty Balls.
Ακούστε: "Enos In Space", "Runway"

No.33 Suns Of Thyme - Cascades (Napalm Records): Οι Βερολινέζοι Suns Of Thyme συνεχίζουν την πορεία που χάραξαν με το ντεμπούτο "Fortune, Shelter, Love And Cure" του 2011 και δανειζόμενοι υλικά από τον shoegaze, prog/pysch, kraut και post-punk ήχο, μας χαρίζουν ένα απολαυστικό εξηντάλεπτο μουσικό ταξίδι.
Ακούστε: "Intuition Unbound", "Deep Purple Rain"

No.32 Eagulls - Ullages (Partisan Records): Όσοι είναι κολλημένοι με τον ήχο των The Cure ας μην κοιτάξουν αλλού πέρα από τον τελευταίο δίσκο των Eagulls. Το "Ullages", δίσκο που περίμενα όσο λίγους μέσα στο 2016 μετά το πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο τους, δεν υστερεί σε αξιόλογα κομμάτια, αντίθετα είναι γεμάτο από αυτά, αλλά στο να ξεφύγει από τις αναφορές του. Μπορείτε να διαβάσετε το album review του "Ullages" εδώ.
Ακούστε: "Velvet", "Lemontrees"

No.31 Frustration - Empires Of Shame (Born Bad Records): Μπορεί η πενταμελής μπάντα από το Παρίσι των Frustration να υπάρχει εδώ και 15 χρόνια, αλλά το "Empires Of Shame" είναι μόλις το τρίτο της άλμπουμ. Φυσικά αυτό μικρή σημασία έχει, αφού αποτελεί τη καλύτερή τους δουλειά, γεμάτη από post-punk δυναμίτες και κολλητικές new wave μελωδίες.

Διαβάστε επίσης:

You Might Also Like

0 Comments