Album Review: Algiers - The Underside Of Power (Matador)

Ιουλίου 21, 2017


Το ότι Algiers έχουν να προσφέρουν μια πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση, φάνηκε από το πρώτο άλμπουμ τους πριν από δυο χρόνια. Η μίξη post-punk, gospel και industrial στοιχείων κέρδισε κοινό και κριτικούς. Το ομώνυμο άλμπουμ τους δεν δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει το 2015, μιας και περιείχε μερικά από τα καλύτερα κομμάτια της χρονιάς. Μπορεί να υστερούσε σε συνοχή αλλά τον σκοπό του τον πέτυχε, αφού αποτύπωσε το όνομα των Algiers στο μυαλό πάρα πολλών μουσικόφιλων. 
Μπορεί τα βασικά συστατικά του "The Underside Of Power" να παραμένουν τα ίδια, αλλά εδώ το συγκρότημα από την Ατλάντα παραδίδει, με τον ίδιο θυμό και αγωνία, μερικές από τις πιο πιασάρικες μελωδίες του. Η μουσική των Algiers σε "πιάνει" από τον λαιμό για να σου τονίσει τις σκοτεινές στιγμές που ζούμε. Άλλωστε είναι ένα γνήσιο προϊόν της εποχής μας, που καταφέρνει να ακούγεται ειλικρινές και αυτό το κάνει τόσο επιτυχημένο. 
Μπορεί τα μουσικά μοτίβα να εναλλάσσονται από πιο σκοτεινά και ατμοσφαιρικά στα πιο ξεσηκωτικά, όμως οι στίχοι παραμένουν το μεγάλο ατού του σχήματος. Είτε πραγματεύονται την αστυνομική βία, με το φανταστικό εναρκτήριο "Walk Like A Panther" (για τον θάνατο του ακτιβιστή Fred Hampton) και το "Cleveland", τις φασιστικές ιδέες ("Cry Of The Martyrs" και "Hymn For An Average Man") είτε την γενικότερη πολιτική κρίση, είναι έτσι αποδοσμένοι που απαιτούν την προσοχή του ακροατή και καταφέρνουν να τον βυθίσουν στις ιστορίες τους. Μπορεί το "Death March" να αποτελεί το φετινό "Irony. Utility. Pretext." (το κομμάτι που είχα ξεχωρίσει από το ντεμπούτο τους), όμως είναι το καταπληκτικό ομώνυμο κομμάτι του δίσκου που αποτελεί ίσως, ότι πιο εμπορικό έχει προσφέρει το σχήμα. Ο δίσκος κλείνει ιδανικά με την προειδοποίηση του "The Cycle/The Spiral: Time To Go Down Slowly". Συνολικά με το "The Underside Of Power" καταφέρνουν να καλύψουν τις όποιες αδυναμίες του πρώτου τους άλμπουμ, παραδίδοντας ένα συνθετικά πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Οι Algiers είναι ένα μουσικό δημιούργημα των καιρών μας και ακριβώς αυτό τους καθιστά τόσο σημαντικούς.
One day a change is gonna come, because I’ve seen the underside of power, it’s just a game that can’t go on...

Βαθμολογία: 8 / 10

You Might Also Like

0 Comments